7 tipů a triků pro fotografování jídla

V dnešní době je jedním z hlavních témat focené téměř každého z nás focení a zveřejňování fotografií jídla na sociálních sítích.

Vzhledem k tomu, že kuchaři a pekaři jak ti amatérští, tak i ti profesionální bojují o přežití, musí své šance zaujmout zákazníka zdokonalovat nejen recepty, ale i tím, že jejich produkty zaujmou zákazníkovo oko.

Pořizování neuvěřitelných snímků jídla není obtížné, ale stejně jako u jiných forem fotografování, je třeba při nastavování snímku pamatovat na několik podstatných věcí.

Připravil jsem pro Vás několik tipů, jak pořídit zajímavé fotografie jídla.

Použijte zajímavé úhly pohledu

Nejsnadnější vždy je, obejít fotografované jídlo ze všech stran. Potom vyberte nejzajímavější úhel pohledu, měl by to být ten, na které váš objekt zdůrazní své přednosti.

To platí zejména v případě, že fotíte jídlo, které je naaranžováno v misce nebo na talíři.

Pohled z nadhledu vám umožňuje ovládat kompozici tím, že vám dává šanci uspořádat a přeskupit potraviny tak, aby co nejlépe zobrazovaly a vyzdvihly fotografovaný objekt. Při pohledu z nadhledu, eliminujeme rušivé kulisy místnosti.

Při fotografování dortů, koláčů nebo chleba může boční úhel výrazně nabídnout lepší pohled na vrstvy jídla a samotné detaily pokrmů.

Pokud však fotografujete něco ve sklenici, můžete využít boční pohled.

Při fotografování ze strany používejte neutrální pozadí jako je zeď, prkna aj.

Pokud chcete zvýraznit boční i horní část jídla, zkuste focení na tzv. úhlopříčku. To je opět ideální pro focení jídel, jako jsou koláče, pečivo, zákusky, které mohou vypadat lépe, když jsou natočeny do většího úhlu.

Chcete-li se rozhodnout, co bude pro váš snímek nejvhodnější, pořiďte několik snímků z různých úhlů a po dokončení je roztřiďte a pochopitelně co nejvíce lahodí vašemu oku to ponechejte. Je vhodné pro potřeby např. webu zvolit pro všechny produkty podobný styl kompozice, je vhodné využít i stativ.

Stíny

Stíny jsou důležitou součástí kompozice fotografie. Mohou obrazu přidat zajímavou hloubku a rozměr.

Je však důležité, aby stíny nebyly dominantní a nestaly se ústředním bodem vaší fotografie. Soustřeďte se na jídlo ne na stín.

Čím jasnější bude světlo, ve kterém fotografujete, tím intenzivnější budou stíny. Silné stíny někdy vytvářejí zajímavé tvary a mohou vylepšit fotografii. Já osobně vyhledávám především jemné měkké stíny.

Zkuste od zdroje světla focené jídlo vzdalovat nebo přibližovat, tady je to jen o vašem citu jaký stín vám bude vyhovovat.

Pokud nemáte profesionální reflektor, zkuste použít bílý list papíru. Umístěte reflektor nebo papír na stejnou stranu jako stíny a směřujte přímo ke zdroji světla. Odrážené světlo, rozjasňuje samotný stíny.

Pozadí kompozice

Obecně je třeba mít na paměti, že díky tmavému pozadí budou tmavé pokrmy vypadat nejlépe, naproti tomu světlé pozadí se hodí ke světlým pokrmům a dřevěné pozadí, jako jsou dřevěné obložení, pracovní desky, budou vypadat neuvěřitelně u jakéhokoli pokrmu.

Ubrusy a ubrousky také vytvářejí skvělé pozadí, zejména pokud jsou bílé nebo neutrální. I jemné vzory fungují. Připravte první snímek a podívejte se.

Ujistěte se, že dáváte jídlu na fotografii dostatek prostoru. Nechte jídlo dýchat. Udělejte z něj nepřehlédnutelnou dominantu.

Světlo

Pokud jde o fotografování jídla, vaším nejlepším přítelem je vždy přirozené světlo. Při použití zdroje umělého světla se pravděpodobně změní barvy fotografovaného výrobku. Když použijete přirozené světlo, vynikne barvy jídla, barva nádobí.

Nejlepší volbou je rozptýlené přirozené denní světlo. Při fotografování v interiéru nastavte kompozici poblíž okna. To umožní přirozené světlo a zároveň vám dá příležitost použít žaluzie nebo stínítka ke zvýšení nebo snížení jasu.

Nebojte se pohybovat ze světlem, musíte najít to nejlepší světlo. Při fotografování na veřejnosti to může být složitý úkol, pokud fotíte své produkty měla by to být hračka.

Lidskost na fotografii

Někdy může být fotka jídla vylepšena trochou lidského dotyku. Zahrnutím například ruky do obrázku vytvoříte pro diváka pocit perspektivy a upřímnosti.

Držení lžíce nebo šálku může vytvořit pocit pohybu, který vytváří dynamiku v jinak statické scéně.

K tomu budete muset fotoaparát držet jednou rukou. Pokud se vám nedaří udržet obraz stabilní a nerozmazávat snímky, zkuste použít stativ a dálkový ovladač.

Vyprávějte příběh

Přemýšlejte o jídle, které fotografujete, a pak přemýšlejte o tom, jak kolem něj vytvořit atmosféru.

Jídlo je důležitým prvkem mnoha životních zkušeností a pokud dokážete tyto příběhy vyprávět a vytvořit tyto emoce, budete mít úspěšnou fotografii jídla.